Sosiale mediers påvirkning på unge voksne med spiseforstyrrelser: en kvalitativ studie
Emilie Alexandra Schei1 & Therese Fostervold Mathisen2
1 Psykiatrisk avdeling, Kalnes sykehus
2 Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag, Høgskolen i Østfold
Bakgrunn: Spiseforstyrrelser har økt i forekomst, og behandling kan være krevende. Studier finner sammenheng mellom bruk av sosiale medier (SoMe) og symptomer på spiseforstyrrelser, men vi mangler dybdeforståelse om hvordan SoMe erfares for unge voksne med erfaring med spiseforstyrrelser. Metode: Vi gjennomførte semistrukturerte intervjuer. Deltakere var mellom 20–30 år og hadde erfaring med spiseforstyrrelser og SoMe-bruk. Rekruttering foregikk via SOME. Datamaterialet ble analysert ved refleksiv tematisk analyse. Resultat: Syv deltagere (én mann) med gjennomsnittsalder (SD) 26,4 (4,1) deltok. Det ble identifisert fire overordnede temaer: «Samfunnsmedisin som risikofaktor», som omhandler erfaring med spiseforstyrrelser i et mediesamfunn som legger mye vekt på slanking, «Jeg kan ikke kontrollere det» beskriver erfaring med algoritmer, «Sosiale medier som positiv forsterker» beskriver erfaringer med hensiktsmessig bruk av SoMe i en tilfriskningsprosess, og «Folkeopplysning og utilsiktede konsekvenser» beskriver opplevelsen av SoMe-innhold som opprinnelig er postet med gode intensjoner. Konklusjon: I studien var opplevelser av SoMe koblet til betydningen spiseforstyrrelsen har for den enkelte, og i hvilken sykdomsfase deltagerne befant seg i. Selv om deltagerne tydelig fremhevet negative erfaringer knyttet til SOME-bruk, kom det også frem verdifulle erfaringer når det gjelder å finne støtte i tilfriskningsprosessen. Behandling av spiseforstyrrelser bør adressere bevisst SoMe-bruk.
Nøkkelord: sammenligning, kroppsidealisering, miljøarbeid, mediekompetanse, spiseforstyrrelser
The influence of social media on young adults with eating disorders: A qualitative study
Background: Eating disorders (ED) have increased in prevalence, and treatment can be challenging. Studies show a link between social media (SoMe) use and ED symptoms, but there is limited in-depth understanding of how young adults with ED experience SoMe. Method: We conducted semi-structured interviews. Participants were aged 20–30 years and had experience of eating disorders and SoMe use. Recruitment took place via SoMe. The data were analysed using reflexive thematic analysis. Results: Seven participants (six females, one male) with a mean age (SD) of 26.4 (4.1) took part. Four overarching themes were identified: ‘Public health messaging as a risk factor’ describing experiences of eating disorders in a media society that places strong emphasis on dieting; ‘I can’t control it’ describing experiences of algorithms; ‘Social media as a positive reinforcer’ describing experiences of appropriate use of SoMe during the recovery process; and ‘Public education and unintended consequences’ describing experiences of SoMe content that was originally posted with good intentions. Conclusion: The study suggests that experiences of SoMe are closely linked to the significance the ED has for each individual and to the participants’ current stage of illness. Although the participants clearly emphasized negative experiences related to social media use, valuable experiences also emerged in the form of support in the recovery process. Treatment of eating disorders should address conscious social media use.
Keywords: comparison, body idealization, milieu therapy, media literacy, eating disorders
Spiseforstyrrelser er alvorlige psykiske lidelser som kjennetegnes av et forstyrret forhold til mat, kropp og vekt, med emosjonelle og psykologiske årsaker (Graver, 2025). Lidelsene kan få alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser, og påvirke livskvalitet, relasjoner og funksjonsevne i hverdagen (Keski-Rahkonen & Mustelin, 2016; Kraus et al., 2025). Spiseforstyrrelser forekommer hos alle kjønn og aldersgrupper, men er mest utbredt og oppstår typisk hos kvinner i ungdomsårene (Graver, 2025; Keski-Rahkonen & Mustelin, 2016; Kraus et al., 2025; Reas et al., 2025). Tidlig identifisering og hjelp er viktig, da det er assosiert med høyere sannsynlighet for bedring (Kraus et al., 2025).
Forekomst av psykiske vansker og lidelser blant unge har økt de siste tiårene (Kraus et al., 2025; Sivertsen & Johansen, 2022; Ungdatasenteret, 2020). Spesielt rapporteres det at stress og press oppleves vanskelig, hvorav utseende- og kroppspress er sentralt (Sivertsen & Johansen, 2022; Ungdatasenteret, 2020). Kroppsmisnøye og internalisering av kroppsidealer er en sentral risikofaktor for utvikling av spiseforstyrrelser (Kraus et al., 2025; Stice & Shaw, 2002), og nasjonale studier viser til en økt forekomst av spiseforstyrrelser hos unge i et vidt aldersspenn (10–24 år) de siste 20–30 årene (Dahlgren et al., 2023; Kraus et al., 2025; Reas et al., 2025; Surén et al., 2022).
Sosiale medier (SOME) kan forstås som digitale, nettbaserte plattformer som muliggjør kommunikasjon og interaksjon mellom individer, der hver bruker selv kan utforme innholdet på egen profil, uten redaksjonell gjennomgang eller sensur (Aichner et al., 2020). SOME har en sentral rolle i hverdagen til folk flest, og unge voksne bruker rundt syv timer per dag på skjerm (Sivertsen & Johansen, 2022). En tidlig studie pekte på at SOME kan bidra til økt kroppsmisnøye og symptomer på spiseforstyrrelse dersom innholdet man eksponeres for, er veldig fokusert på kropp og utseende (Holland & Tiggemann, 2016), hvilket også bekreftes i en senere litteraturstudie (Dane & Bhatia, 2023). SOME har et spesielt høyt potensial til å forsterke kroppspress og opplevd kroppsmisnøye, og mer enn tiden brukt på SOME er innholdet man eksponeres for, avgjørende (Sanzari et al., 2023). Funksjonene i SOME-apper bidrar til å fremme urealistiske idealer og kroppsmisnøye, gjennom muligheten til å fremstille hverdagen svært idealisert, gjerne også sterkt redigert. Den tredelte påvirkningsmodellen forklarer en slik sammenheng mellom kroppsbilde og spiseforstyrrelser med påvirkningskraft fra tre viktige kilder (foreldre, venner, og medier), som i samspill bidrar til å forsterke internalisering, og via sosial sammenligning (Shroff & Thompson, 2006). Også sosial sammenligningsteori bidrar til å forstå funksjonen og effekten av SOME: Når vårt grunnleggende behov for validering av evner og meninger mangler objektive standarder, validerer vi gjennom sosial sammenligning (Festinger, 1954). Slik kan en forklare hvordan hyppig sammenligning av en selv mot sosiale normer (eller glamorøse bilder i SOME) kan bidra til kroppsmisnøye. Dette understøttes i norske studier, der fire av ti unge voksne sier de føler seg mindre fornøyd av å se på SOME-innhold, og hele 64 % opplever at SOME tar oppmerksomheten bort fra viktige ting i livet (Sivertsen & Johansen, 2022). Nylig fant en norsk studie at det hos ungdom var en sterk assosiasjon mellom eksponering for idealiserte kropper via bruk av SOME og symptomer på spiseforstyrrelser (Dahlgren et al., 2024). Likevel har vi fortsatt begrenset innsikt i hvordan eksponering for idealiserte kroppsbilder på SOME påvirker unge voksne, og mangler dybdeforståelse av hvordan unge voksne med spiseforstyrrelse erfarer SOME. Målsettingen for studien var derfor å undersøke hvordan SOME oppleves av unge voksne med erfaring med spiseforstyrrelser.
Metode
Design
Studien er en studentinitiert tverrsnittsstudie med kvalitativ metode, der det benyttes semistrukturert intervju for datainnsamling.
Etikk
Studien er personvernvurdert av SIKT (06.03.2025, ref.nr. 167 701). Respondenter som signerte informert samtykke via Nettskjema (Universitetet i Oslo), ble invitert til intervju. Intervjuet ble gjennomført med Nettskjema-diktafon, hvor lydfiler automatisk overføres og lagres hos TSD. Respondentene fikk gjentatt informasjon om sine rettigheter i oppstart av intervjuet, slik som retten til å trekke seg, retten til innsyn i egne data, samt informasjon om at intervjuet og dataene behandles anonymt. Skulle respondenter vise behov for hjelp eller støtte gjennom eller etter intervjuet, var det planlagt hjelpetiltak gjennom å opprette kontakt med hjelpetelefon hos Mental helse, Kirkens SOS, ROS eller direkte kontakt med fastlege eller legevakt.
Datainnsamling og rekruttering av informanter
Informanter ble rekruttert i SOME via privat brukerprofil med offentlig åpen post, der personer med erfaring med spiseforstyrrelse og med bruk av sosiale medier ble etterspurt for erfaringsintervju. Intervjuet fulgte en semistrukturert intervjumal (se Appendiks).
Inklusjons- og eksklusjonskriterier og utvalg
Inklusjonskriterier for studien var alder 20–30 år, ha erfaring med bruk av SOME og enten være i en aktiv sykdomsfase med spiseforstyrrelser, eller ha hatt spiseforstyrrelser tidligere.
Det meldte seg elleve deltagere, hvorav to trakk seg, én var ikke innenfor inklusjonskriteriet, og én ikke responderte videre på intervju-invitasjon. Det inkluderte utvalget består av syv informanter, seks kvinner og en mann, med gjennomsnittsalder (SD) på 26,4 (4,1) år. Som kontekst til studien ble de inkluderte kort forespurt om hvordan de erfarte funksjonen til sin spiseforstyrrelse. Fem av informantene forteller at spiseforstyrrelsen var et uttrykk for kontrollbehov og hadde sammenheng med emosjonsregulering, og to forteller om en underliggende overopptatthet av kropp og vekt.
Analyser
Intervjuene er analysert med refleksiv tematisk analyse ut fra en deduktiv, semantisk og realistisk tilnærming, slik som beskrevet av Braun og Clark (Braun & Clarke, 2006, 2019). EAS og TFM jobbet seg individuelt gjennom de seks definerte stegene i Braun og Clarks refleksive analysemodell, og møttes i flere kalibreringsmøter for å enes om bærende tema. Steg 1: Innledningsvis transkriberte TFM materialet, før avidentifiserte manuskripter ble gjennomlest gjentatte ganger av begge forfattere. Notater og fargekoder ble brukt individuelt for å lete etter felles mening og innhold i intervjuene. Steg 2: Hver forfatter laget innledende koder i sine materialer før de møttes for diskusjon om disse. Steg 3: TFM og EAS jobbet individuelt ut passende tema for det kodede materialet, og møttes igjen for dialog om disse. Steg 4: Hver forfatter re-evaluerte tema ved nye gjennomlesinger av materialet, og eventuelle nye tematitler ble utarbeidet, før nytt kalibreringsmøte ble gjennomført. Steg 5: Tematitler ble finpusset til å beskrive innholdet som informantene formidlet (og ytterligere justert gjennom fagfellevurderingsprosessen), og steg 6 innebar å skrive ut manuskriptet med resultater, sitater og en oppsummerende analytisk vurdering og tolkning av funn.
Resultater
Det ble indentifisert fire hovedtema fra intervjuene som beskrev informantenes erfaringer med SOME-bruk: «Samfunnsmedisin som risikofaktor», «Jeg kan ikke kontrollere det», «Sosiale medier som positiv forsterker» og «Folkeopplysning og utilsiktede konsekvenser».
Samfunnsmedisin som risikofaktor
Enkelte av informantene opplevde at SOME påvirket spesielt negativt og triggende. Det var spesielt de som beskrev kroppsmisnøye som et utgangspunkt for sin lidelse, som oppgav å oppleve medier som triggende.
Det er så mange ulike innspill, og hvis alt på en måte blir om kropp og sånn, så blir du på en måte helt overbevist om at det er normalt kanskje; å ha de tankene fordi du bare får opp dette [i skjermen], og det blir veldig normalisert. (Informant 1, 21 år)
En stor faktor som har bidratt til utviklingen av min spiseforstyrrelse, er ikke bare en forventning om hvordan man skal se ut, men også hva man rett og slett gjør. Det blir framstilt på SOME at man skal trene hver dag; løpe ultramarathon, spise sunt. (Informant 3, 26 år)
Det var ikke bare SOME som ble trukket fram som problematisk når man har en spiseforstyrrelse. Tradisjonelle medier var også en utfordring som hyppig ble nevnt i intervjuene, slik som magasiner, nettaviser, tv og helsekampanjer fra det offentlige. Flere opplevde at samfunnet generelt, samt de tradisjonelle mediene, vier mye oppmerksomhet til mat og kropp – og at det å være tynn fremstilles som det eneste rette å være, synonymt med lykkelig. Når man hele tiden blir eksponert for dette søkelyset, blir det vanskelig å skulle gjøre det motsatte, som å ikke være opptatt av mat og slanking.
Det er vanskelig å skulle tenke at nå skal jeg opp i vekt, og så skal alle andre gå ned i vekt. (Informant 2, 30 år)
Jeg kan ikke kontrollere det
Bemerkelsesverdig ofte ble TikTok trukket frem som appen med mest negativ innflytelse, og spesielt ble det nevnt blant informantene som fortalte at spiseforstyrrelsen startet med kroppsmisnøye eller et ønske om vektreduksjon.
Utfordringen med SOME, og spesielt med TikTok, var at informantene opplevde det vanskelig å regulere hva slags innhold som dukker opp på skjermen. Denne erfaringen med TikTok var spesielt relatert til at man eksponeres for mye triggende innhold uavhengig av hva man aktivt søker opp og følger med på. Det er mulig å rapportere uønsket innhold fortløpende, men den ene informanten fortalte at det ikke hadde stor effekt. TikTok opplevdes derfor som en ukontrollerbar app, som påvirket flere av informantene svært negativt.
Jeg tenker at TikTok har påvirket meg veldig negativt. Det blir sånn at man stopper opp på videoene av mat, kropp og vekt, også får man opp masse av den type videoer i etterkant, så der føler jeg man fort kan havne i et dårlig mønster. Man blir så fastlåst i den ene algoritmen, og da får jeg bare påfyll av videoer som viser spiseforstyrret atferd. (Informant 2, 30 år)
Instagram ble også hyppig nevnt under intervjuene. En informant påpekte at man her også har en side med innhold som er unik for hver enkelt, men selve strømmesiden av innhold er fra personer man selv har valgt å følge. Det dukker opp reklamer eller tips unikt for deg her også, men ikke i samme intensitet som på TikTok. Informanten fortalte likevel om at menyvalget hos Instagram, som har forslag til nye influensere å følge, kunne være utfordrende nettopp fordi det baserer seg på algoritmer. Til forskjell fra TikTok må man aktivt oppsøke denne siden selv, men som rammet av spiseforstyrrelser er det ikke alltid like enkelt å ta gode valg.
Særlig på SOME så får du det [kroppsfokus] servert når du egentlig ikke oppsøker det selv. (Informant 3, 26 år)
Et par av informantene fortalte at de ved flere anledninger hadde måttet ta pause fra appen, da det hadde blitt for mye inntrykk. En informant fortalte også at det hadde vært nødvendig å slette appen i flere år, da innholdet hadde vært svært triggende for henne.
For meg personlig så er jeg nødt til å bevisst begrense tiden jeg er på telefonen, for hvis ikke så tror jeg at jeg hadde mistet meg selv. For det blir så kaos opp i hodet når du har så mange forskjellige inntrykk og meninger og synspunkter. (Informant 5, 31 år)
Flere av informantene gav uttrykk for frustrasjon over samfunnets gjennomgående søkelys på mat og kropp, og opplevde det som utfordrende å unnslippe. Det opplevdes derfor som umulig å ikke bli eksponert for denne tematikken på nett.
Før så måtte man lete lenge på nettet om man skulle finne noe [destruktivt for spiseforstyrrelser], men nå så er det nesten som det motsatte – i stedet for at du leter etter noe på nettet, så er det nettet som leter etter deg og finner deg. (Informant 5, 31 år)
Informant 4 (29 år) fortalte om destruktive handlinger knyttet til SOME i hennes verste sykdomsfase. Hun fortalte blant annet at hun hadde bakgrunnsbilde av en tynn jente på telefonen, som en påminnelse om hva hun ønsket å være. Sett i retrospekt fortalte hun at det var sykdommen som fikk henne til å handle destruktivt, og at man kan bli så syk at man ikke skjønner hva man driver med. En kontrast til dette var ytringen fra en av informantene som fortalte at spiseforstyrrelsen var en strategi for å mestre og oppleve kontroll, og som mente man selv hadde ansvar for hva man eksponeres for:
Man må være litt obs på hva man følger med på sjøl, da. (Informant 6, 21 år)
Sosiale medier som positiv forsterker
De vanskelige sykdomsperiodene kunne være preget av ønske om å finne flere måter og strategier for å utøve destruktive behov. SOME ble likevel ikke bare fremstilt som noe negativt. For de som hadde kommet dit at det var mulig å aktivt ta gode valg som samhandlet med ønsket om å bli frisk, fantes det positive sider ved SOME. Flere opplevde å finne ulike selvhjelpsvideoer og videoer som viste hva livet kunne være uten en spiseforstyrrelse, som motiverende og en motvekt til triggende innhold. En informant snakket om hvordan influensere bruker SOME til å dele innlegg som vitner om et normalt og balansert forhold til mat. Hun fortalte at det var fint å se at det fint går an å spise sjokolade på en tirsdag og likevel fortsette dagen som normalt. Andre positive opplevelser var knyttet til klær. Det ble fremhevet som svært positivt at det er lagt mer vekt på mangfold blant modellene som viser frem klærne.
Jeg liker klesmerker som fronter alle mulige kropper. Da ser jeg at alle er like fine i den kjolen, og de sitter. Så for første gang bestilte jeg bikini derfra [spesifikt klesmerke] og bare testet. Og for første gang følte jeg meg faktisk bra. (informant 7, 27 år)
Digitale medier gir også en mulighet for å delta trygt i erfaringsdelinger når man kan opptre anonymt, eller innenfor fora der man opplever forståelse. ROS og SpisFo er to brukergruppe-baserte organisasjoner som ble trukket frem som motvekt til det negative innholdet på SOME.
Det å aktivt kunne dele egne opplevelser og tanker med andre som forstår eller har kunnskap om det, eksempelvis ROS – gir en følelse av samhold. Både ved å være anonym og «seg selv». Det oppleves kanskje litt lettere å dele anonymt med noen som forstår. (Informant 3, 26 år)
Folkeopplysning og utilsiktede konsekvenser
Selv innhold som blir postet med gode intensjoner, kan ha utilsiktede konsekvenser for enkelte mottakere. Flere informanter nevnte at innlegg som omhandlet inspirasjon til en sunnere livsstil, delte hva man spiste i løpet av en dag, eller fremmet kroppspositivitet, kunne oppleves som triggende. Selv innen fora og profiler der tilfriskning av spiseforstyrrelser er i fokus, kan innholdet bevisst brukes med motsatt hensikt enn avsenderens intensjon. Når man deler før-og-etter-bilder, ønsker man å vise hvor syk man har vært, og hvor frisk man har blitt. Hos enkelte informanter forsterket slik deling kroppsfiksering og sammenligning, og trigget et konkurranseinstinkt om å skulle bli enda tynnere enn vedkommende som poster disse «før-bildene». Flere fortalte at de kunne ønske det ikke var så stort søkelys på mat og kropp i dagens samfunn, uavhengig av hva slags innhold det er snakk om. Dette trykket gjorde at informant 7 mistet retningssansen, og lot seg rive med.
Hvis jeg bare slutter å spise, blir det jo bra. For da er det ingenting jeg kan spise som gjør meg syk. Jeg hadde lest eller sett et eller annet på Instagram om at man kan gjøre folk syke, og da spiste jeg ingenting på 17 dager. (Informant 7, 27 år)
Videre fortalte hun at hun skulle ønske hun ikke ble så påvirket hele tiden, og at hun opplevde det som en «helsikes’ jobb om man først har kommet inn på feil spor». En annen informant understreket den potensielle diskrepansen mellom intensjon og utfall:
Jeg har jo funnet mye støtte i ulike videoer og innlegg på TikTok og Instagram. Men det er jo et minefelt fordi det kan like gjerne tippe den andre veien. For man vet jo aldri hvordan motparten mottar det du skriver. (Informant 6, 21 år)
Flere av informantene fortalte at det var vanskelig å komme med en klar definisjon av hvilken rolle SOME spiller i dagens samfunn når det gjelder kroppsbilde og spiseforstyrrelser. Den ene informanten reflekterte litt rundt dette. Hun sa at hun forsto at friske personer kan oppleve informasjon om blant annet næringsinntak som informativt, da det er viktig med nok kunnskap, og slik at det vil være lettere å ta gode valg for seg selv. For en frisk person anså hun denne informasjonen som noe som kan defineres som folkeopplysning, men det skapte kun rigiditet og enda strengere regler for henne selv.
Men når man har en hjerne som tenker at mat er som Norges lover, blir det til at det blir veldig mye ja- og nei-mat, og at man skal holde seg unna alt. (Informant 7, 27 år)
Diskusjon
Overordnet peker funnene fra studien på at SOMEs påvirkning er avhengig av både hvilken rolle sykdommen utgjør for individet, og i hvilken periode av lidelsesforløpet man er. Likevel ble det erkjent av samtlige informanter at SOME opplevdes triggende og utfordrende, og at algoritmer gjør det vanskelig å oppleve kontroll på eksponeringen man utsettes for.
Samfunnet «er spiseforstyrret»
Når man ikke klarer å bruke språket til å uttrykke seg selv og følelser, kan kroppen bli en måte å kommunisere dette på̊ (Håkonsen, 2019). Ulike teorier om emosjonsregulering viser at spiseforstyrrede handlinger blir en mestringsstrategi, snarere enn et resultat av sosial sammenligning (Håkonsen, 2019; Zhou et al., 2025). På den annen side viser «sosial sammenligningsteori» og «den tredelte påvirkningsteorien» at forhold som skaper sammenligningsgrunnlag, kan påvirke individets opplevelse av seg selv (Festinger, 1954; Shroff & Thompson, 2006). I likhet med tidligere funn (Dane & Bhatia, 2023; Sanzari et al., 2023) ble det blant våre informanter med en underliggende kroppsmisnøye funnet at SOME var en kilde til stadig nye sammenligningsgrunnlag som påvirket deres oppfattelse av seg selv i negativ retning.
Uavhengig av spiseforstyrrelsens opplevde funksjon viser resultatene at det ikke bare er SOME som kan være problematisk, men også samfunnets søkelys uttrykt via de tradisjonelle mediene. Reklameinnslag hos de ulike aktørene baserer seg på algoritmer, men de tradisjonelle mediene følger trendene i samfunnet. Dette var et gjentakende tema hos de fleste informantene, hvor de beskrev en følelse av at de tradisjonelle mediene viet stadig mer oppmerksomhet til mat og kropp. Enkelte informanter opplevde for eksempel at både tradisjonelle medier og influensere glorifiserer vektnedgang og bruk av slankesprøyter. Når vi har et samfunn som normaliserer vektidealisering og slik atferd, blir grensene for hva som er spiseforstyrret, og hva som er helsefremmende, diffuse. Normaliseringen av denne typen handlinger og interesser, kan hindre personer i å oppsøke hjelp, og spesielt er dette urovekkende når vi vet at spiseforstyrrelser er både stigmatisert og knyttet til lav behandlingssøkende atferd (Aird et al., 2025; Field et al., 2024).
Algoritmestyrt ubevissthet
Noen informanter uttrykte ambivalens knyttet til ønsket om å bli frisk. Det fantes et bevisst ønske om bedring, men samtidig opplevdes sykdommen som en form for trygghet og mestringsstrategi i kaotiske perioder. Denne ambivalensen gjenspeiler det som i litteraturen kalles for «egosyntone trekk» ved spiseforstyrrelser – dvs. at spiseforstyrret atferd, følelser eller symptomer kan oppleves som naturlige og akseptable for personen selv. Deler av lidelsen fremstår dermed ønsket eller nyttig, til tross for at den samtidig er destruktiv (Malt, 2024; Vitousek et al., 1998). I møte med SOME kan ambivalensen bli særlig utfordrende. Spesielt informantene som fortalte at sykdommens opprettholdende motivasjon handlet om ønske om vektkontroll, delte hvordan de bevisst oppsøkte destruktivt innhold i en aktiv sykdomsfase. De erkjente samtidig at det ikke nødvendigvis var et bevisst valg, men at det bare skjedde.
Flertallet av informantene fremhevde Instagram og TikTok som de mest utfordrende plattformene. Instagram opplevdes som problematisk fordi appen i stor grad benyttes til å dele visuelt innhold som promoterer idealiserte kroppsbilder. Dette bidrar til økt søkelys på mat og kropp, og derav økt kroppsmisnøye, slik som tidligere beskrevet (Aparicio-Martinez et al., 2019; Sanzari et al., 2023). Informantene rapporterte om mye av de samme utfordringene med TikTok, hvor det også opplevdes enda vanskeligere å kontrollere hvilket innhold de ble eksponert for. Slike opplevelser underbygges av en studie som sammenlignet algoritmene til SOME-brukere med spiseforstyrrelser med algoritmene til friske brukere (Griffiths et al., 2024). Studien viste at førstnevnte gruppe fikk over 4000 % mer skadelig innhold knyttet til spiseforstyrrelser. Det er derfor ikke overraskende at TikTok er blitt satt under gransking for å ha brutt EUs datalov etter at ekstreme slanketips med #thinspo har florert på̊ appen (Nave, 2025; NTB, 2024). Loven pålegger selskapene å innføre tiltak som hindrer at skadelig innhold spres (Nave, 2025). For et par av informantene hadde innholdet vært så skadelig at de måtte slette SOME over en lengre periode.
Ønsker inspirasjon og motivasjon
Informantene fortalte også om positivt SOME-innhold som kunne brukes som støtte i en tilfriskningsprosess. Flertallet fortalte i positive ordlag om recovery-videoer med innhold som deler ærlige historier om tilfriskning, og hvor fantastisk livet kan være uten sykdommen. Også tidligere forskning viser til at tilfriskningshistorier bringer håp og motivasjon for behandling (Dawson et al., 2018; Kästner et al., 2021; Wenig & Janetzke, 2022). Enkelte fortalte at innhold som fremmer et normalt og balansert forhold til mat, opplevdes som positivt og virkningsfullt. Slikt innhold kan bidra til å gjenskape en form for trygghet rundt mat og måltider, som tidligere har vært preget av angst og skyldfølelse i sykdomsfasen.
Men selv om intensjonen bak SOME-innholdet er ment til å være til inspirasjon og motivasjon, kan utfallet være noe helt annet (Wenig & Janetzke, 2022). Funnene i studien viser hvordan innhold som er delt med ønske om å inspirere eller hjelpe, paradoksalt nok kan bidra til kroppsfiksering, sosial sammenligning eller en opplevelse av konkurranse. Ikke bare kan innhold som er ment som helsefremmende, brukes til å dyrke det mer ekstreme og sykelige. Flere informanter nevnte også at før/etter-bilder er spesielt problematisk, hvor avsenderen deler sin reise fra sykdom til å bli frisk. Intensjonen hos avsender er god, men søkelyset blir ene og alene på kroppens ytre endring hos mottaker. Disse resultatene kan også knyttes opp til Festingers sammenligningsteori, som sier at mennesker har en iboende tendens til å vurdere seg selv i lys av andre (Festinger, 1954), og at dette litt feilplasserte søkelyset kan skyldes lidelsens egosyntone uttrykk. Et annet viktig poeng er hvordan slike innlegg utilsiktet kan bidra til en glamorisering av spiseforstyrrelser. Slike kontrastfylte utbytter av å eksponeres for tilfriskningshistorier i SOME understreker et tidligere påpekt poeng: Vi trenger å vite mer om hvem, og i hvilken del av sykdomsfasen en person klarer å anvende brukerhistorier på en positiv måte (Dawson et al., 2018; Wenig & Janetzke, 2022).
Implikasjoner
Ut fra informantenes erfaringer kan vi forstå at innhold i både ordinære medier og SOME kan være triggende og opprettholdende for spiseforstyrrelser. I et samfunn med ulike behov for informasjon, og hvor innhold som formidles, er beskyttet av ytringsfrihet, virker det sentralt å hjelpe konsumenter til bevisst bruk av SOME. Det virker spesielt viktig når algoritmer i større grad styrer innholdet vi eksponeres for. Regjeringen evaluerer nå muligheter for et nytt lovverk for SOME, med blant annet en absolutt aldersgrense på 15 år og ansvarliggjøring og regulering av teknologiselskapene. Samtidig bør det også jobbes på individuelt nivå. I dag finnes det ingen systematisk offentlig opplæring (for eksempel i skole) i kildekritisk SOME-bruk.
Det finnes studier som har evaluert effekt eller opplevd utbytte av å delta i workshops som har til hensikt å øke kunnskap om bruk av sosiale medier (Sundgot-Borgen et al., 2024; Wilksch, 2015). Fordelen med workshops er den delaktige utformingen som skaper større eierskap til tiltaket enn ren psykoedukativ tilnærming, og spesielt tiltak basert på kognitiv dissonans har vist seg bedre i effekt enn ren kunnskapsformidling (Albarracín et al., 2024; Stice et al., 2019; Stice et al., 2008).
Tillit, terapiallianse og opplevelse av gode relasjoner er sentralt for personer med spiseforstyrrelser for å være motivert til behandling (Landmark et al., 2024). Pasienter får større tillit til helsepersonell som utøver god kommunikasjon, som anerkjenner pasientenes subjektive erfaringer, viser engasjement og fremstår som faglig kompetente (Greene & Ramos, 2021). I døgnbehandling av personer med spiseforstyrrelser omfatter miljøarbeid som utføres av helsepersonell, bl.a. innsats for relasjonsbygging, og aktive tiltak og meningsfylte aktiviteter som bidrar til mestring og progresjon i tilfriskningsarbeidet (Vandvik, 2024). Slikt miljøarbeid kan være sentralt for å fremme effekt av psykoterapeutisk behandling, både i styrke og effektivitet. Hensikten med miljøarbeidet er å fremme individets mulighet for opplevelse av mestring og personlig ansvar (Vandvik, 2024). Vi vurderer at kunnskap om effektene av og erfaringer fra SOME hos pasientene kan styrke helsepersonells kompetanse om pasientens hverdagsutfordringer. Refleksjon rundt og opplæring i kildekritisk bruk av SOME kan således være sentralt å inkludere i miljøarbeidet ved spiseforstyrrelser, fordi miljøarbeidet innebærer behandlingsinnsats som legger til rette for slike intervensjoner eller refleksjonsarbeid (Vandvik, 2024).
Styrker og svakheter
En styrke med studien er kvalitativ metode, og at to forskere har gjennomført analysene slik at risiko for skjevhet i tolkninger reduseres. Funnene i studien samsvarer med kvantitative funn og sammenhenger som tidligere er beskrevet i forskningslitteratur, og bidrar med en dybdeforståelse gjennom erfaringsskildringene til deltagerne. En svakhet med studien er det begrensede antall informanter, men datamaterialet viste en tilfredsstillende metning av tema. En annen svakhet ved studien er at diagnoseforskjeller ikke er registrert og hensyntatt, og siden det kan være grunn til å anta at diagnose og lidelsesuttrykket har betydning for studiens formål, bør senere studier kontrollere for dette.
Konklusjon
Alle informantene hadde en opplevelse av at SOME påvirker deres lidelse. Hvordan SOME oppleves, kan ha sammenheng med hvilken rolle spiseforstyrrelsen spiller for den enkelte, og i hvilken fase av sykdommen man er. Overordnet erfarte informantene at SOME byr på innhold som trigger og opprettholder spiseforstyrrelser, og at algoritmer bidrar til ubevisst høy eksponering av triggende innhold. Samtidig belyses positive erfaringer fra konstruktive brukerkontoer og -innhold, som kan gi håp om tilfriskning og støtte i tilfriskningsarbeidet. Som helsepersonell kan man adressere bruk av og opplevelser fra SOME for å bevisstgjøre og å styrke psykisk helse.
Referanser
Ahner, T., Grünfelder, M., Maurer, O. & Jegeni, D. (2020). Twenty-Five Years of Social Media: A Review of Social Media Applications and Definitions from 1994 to 2019. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 24(4), 215–222. https://doi.org/10.1089/cyber.2020.0134
Aird, C. S., Reisinger, B. A. A., Webb, S. N. & Gleaves, D. H. (2025). Comparing social stigma of anorexia nervosa, bulimia nervosa, and binge-eating disorder: A quantitative experimental study. Journal of Eating Disorders, 13(1), 15. https://doi.org/10.1186/s40337-025-01198-x
Albarracín, D., Fayaz-Farkhad, B. & Granados Samayoa, J. A. (2024). Determinants of behaviour and their efficacy as targets of behavioural change interventions. Nature Reviews Psychology, 3(6), 377–392. https://doi.org/10.1038/s44159-024-00305-0
Aparicio-Martinez, P., Perea-Moreno, A. J., Martinez-Jimenez, M. P., Redel-Macías, M. D., Pagliari, C. & Vaquero-Abellan, M. (2019). Social Media, Thin-Ideal, Body Dissatisfaction and Disordered Eating Attitudes: An Exploratory Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(21). https://doi.org/10.3390/ijerph16214177
Braun, V. & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3(2), 77–101. https://doi.org/10.1191/1478088706qp063oa
Braun, V. & Clarke, V. (2019). Reflecting on reflexive thematic analysis. Qualitative Research in Sport, Exercise and Health, 11(4), 589–597. https://doi.org/10.1080/2159676X.2019.1628806
Dahlgren, C. L., Reneflot, A., Brunborg, C., Wennersberg, A. L. & Wisting, L. (2023). Estimated prevalence of DSM-5 eating disorders in Norwegian adolescents: A community based two-phase study. International Journal of Eating Disorders, 56(11), 2062–2073. https://doi.org/10.1002/eat.24032
Dahlgren, C. L., Sundgot-Borgen, C., Kvalem, I. L., Wennersberg, A. L. & Wisting, L. (2024). Further evidence of the association between social media use, eating disorder pathology and appearance ideals and pressure: a cross-sectional study in Norwegian adolescents. Journal of Eating Disorders, 12(1), 34. https://doi.org/10.1186/s40337-024-00992-3
Dane, A. & Bhatia, K. (2023). The social media diet: A scoping review to investigate the association between social media, body image and eating disorders amongst young people. PLOS Glob Public Health, 3(3), e0 001 091. https://doi.org/10.1371/journal.pgph.0001091
Dawson, L., Mullan, B., Touyz, S. & Rhodes, P. (2018). Are recovery stories helpful for women with eating disorders? A pilot study and commentary on future research. Journal of Eating Disorders, 6(1), 21. https://doi.org/10.1186/s40337-018-0206-2
Festinger, L. (1954). A Theory of Social Comparison Processes. Human Relations, 7(2), 117–140. https://doi.org/10.1177/001872675400700202
Field, A. E., Ziobrowski, H. N., Eddy, K. T., Sonneville, K. R. & Richmond, T. K. (2024). Who gets treated for an eating disorder? Implications for inference based on clinical populations. BMC Public Health, 24(1), 1758. https://doi.org/10.1186/s12889-024-19283-2
Graver, K. (2025). Spiseforstyrrelser. https://www.psykologforeningen.no/fag-og-politikk/psykisk-helse/psykiske-lidelser/spiseforstyrrelser
Greene, J. & Ramos, C. (2021). A Mixed Methods Examination of Health Care Provider Behaviors That Build Patients’ Trust. Patient Education and Counseling, 104(5), 1222–1228. https://doi.org/10.1016/j.pec.2020.09.003
Griffiths, S., Harris, E. A., Whitehead, G., Angelopoulos, F., Stone, B., Grey, W. & Dennis, S. (2024). Does TikTok contribute to eating disorders? A comparison of the TikTok algorithms belonging to individuals with eating disorders versus healthy controls. Body Image, 51, 101 807. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2024.101807
Grilo, C. M. & Udo, T. (2021). Examining the significance of age of onset in persons with lifetime anorexia nervosa: Comparing child, adolescent, and emerging adult onsets in nationally representative U.S. study. International Journal of Eating Disorders, 54(9), 1632–1640. https://doi.org/10.1002/eat.23580
Helse Sør-Øst RHF. (2025). Helse Sør-Øst RHF. Behovsvurdering spiseforstyrrelser 2025–2033. https://www.helse-sorost.no/499fa5/siteassets/seksjon/nyheter/documents/behovsvurdering-spiseforstyrrelser-2025–2033.pdf
Holland, G. & Tiggemann, M. (2016). A systematic review of the impact of the use of social networking sites on body image and disordered eating outcomes. Body Image, 17, 100–110. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2016.02.008
Håkonsen, K. M. (2019). Psykologi og psykiske lidelser (5. utg.). Gyldendal Akademisk.
Keski-Rahkonen, A. & Mustelin, L. (2016). Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequences, and risk factors. Current Opinion in Psychiatry, 29(6), 340–345. https://doi.org/10.1097/yco.0000000000000278
Kraus, A., Vist, G. & Kirkehei, I. (2025). Forebygging og tidlig intervensjon av spiseforstyrrelser: Prosjektplan for et forskningskart. F. Oslo. https://www.fhi.no/contentassets/d6a736a0edc648e2ab90ea7c53b286cb/prosjektplan---forebygging-og-tidlig-intervensjon-av-spiseforstyrrelser.pdf
Kästner, D., Weigel, A., Buchholz, I., Voderholzer, U., Löwe, B. & Gumz, A. (2021). Facilitators and barriers in anorexia nervosa treatment initiation: a qualitative study on the perspectives of patients, carers and professionals. Journal of Eating Disorders, 9(1), 28. https://doi.org/10.1186/s40337-021-00381-0
Landmark, A. F., Osnes, I. V. & Thiesen, J. (2024). ). Spiseforstyrrelser og terapeutisk allianse. Tidsskrift for Norsk psykologforening, 61(8), 502–507. www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2024as07ae-Spiseforstyrrelser-og-terapeutisk-allianse
Malt, U. (2024). Egosynton. Store norske leksikon. https://sml.snl.no/egosynton
Nave, O. (2025, 3. mai). Ny lov skal beskytte unge mot farlig innhold: – Et viktig tiltak. Tv2.no. https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/ny-lov-skal-beskytte-unge-mot-farlig-innhold-et-viktig-tiltak/17683211/
NTB. (2024, 19. februar). EU starter gransking av Tiktok. Tek.no. https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/BWo6Lv/eu-starter-gransking-av-tiktok?srsltid=AfmBOorSP0oRMcSw3H_jn3CpXM_KCJNLJAB4LmcYxkznA9QwbDiawGQz
Reas, D. L., Rø, G. & Rø, Ø. (2025). Trends in the Observed Versus Expected Incidence of Eating Disorders Before, During, and After the COVID−19 Pandemic: A National Patient Registry Study. International Journal of Eating Disorders, n/a(n/a). https://doi.org/10.1002/eat.24443
Sanzari, C. M., Gorrell, S., Anderson, L. M., Reilly, E. E., Niemiec, M. A., Orloff, N. C., Anderson, D. A. & Hormes, J. M. (2023). The impact of social media use on body image and disordered eating behaviors: Content matters more than duration of exposure. Eating Behaviors, 49, 101 722. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2023.101722
Shroff, H. & Thompson, J. K. (2006). The tripartite influence model of body image and eating disturbance: A replication with adolescent girls. Body Image, 3(1), 17–23. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2005.10.004
Sivertsen, B. & Johansen, M. S. (2022). Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2022. Styringsgruppen for Studentenes helse- og trivselsundersøkelse.
Stice, E., Marti, C. N., Shaw, H. & Rohde, P. (2019). Meta-analytic review of dissonance-based eating disorder prevention programs: Intervention, participant, and facilitator features that predict larger effects. Clinical Psychology Review, 70, 91–107. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2019.04.004
Stice, E., Marti, C. N., Spoor, S., Presnell, K. & Shaw, H. (2008). Dissonance and healthy weight eating disorder prevention programs: long-term effects from a randomized efficacy trial. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 76(2), 329–340. https://doi.org/10.1037/0022-006x.76.2.329
Stice, E. & Shaw, H. E. (2002). Role of body dissatisfaction in the onset and maintenance of eating pathology: a synthesis of research findings. Journal of Psychosomatic Research, 53(5), 985–993. https://doi.org/10.1016/s0022-3999(02)00488-9
Stokke, O., Karttinen, E., Halvorsen, C., Vinter, C. & Skogli, E. (2022). Samfunnsverdien av å forebygge spiseforstyrrelser. M. Economics. https://nettros.no/wp-content/uploads/2022/03/Samfunnsverdien-av-a%CC%8A-forebygge-spiseforstyrrelser_januar-2022-1.pdf
Sundgot-Borgen, C., Wisting, L., Sundgot-Borgen, J., Steenbuch, K., Skrede, J. V., Nilsen, K., Stice, E. & Mathisen, T. F. (2024). The «Young Athlete Body Project»—A pilot study evaluating the acceptability of and results from an eating disorder prevention program for adolescent athletes. International Journal of Eating Disorders, 57(3), 560–580. https://doi.org/10.1002/eat.24140
Surén, P., Skirbekk, A. B., Torgersen, L., Bang, L., Godøy, A. & Hart, R. K. (2022). Eating Disorder Diagnoses in Children and Adolescents in Norway Before vs During the COVID-19 Pandemic. JAMA Network Open, 5(7), e2 222 079–e2 222 079. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.22079
Ungdatasenteret. (2020). Stress, press og psykiske plager blant unge. https://www.ungdata.no/stress-press-og-psykiske-plager-blant-unge/
Vandvik, I. H. (2024). Miljøterapi. Store norske leksikon. https://sml.snl.no/milj%C3%B8terapi
Vitousek, K., Watson, S. & Wilson, G. T. (1998). Enhancing motivation for change in treatment-resistant eating disorders. Clinical Psychology Review, 18(4), 391–420. https://doi.org/10.1016/S0272-7358(98)00012-9
Wenig, V. & Janetzke, H. (2022). «That You Just Know You’re Not Alone and Other People Have Gone through It Too.» Eating Disorder Recovery Accounts on Instagram as a Chance for Self-Help? A Qualitative Interview Study among People Affected and Self-Help Experts. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(18). https://doi.org/10.3390/ijerph191811334
Wilksch, S. M. (2015). School-based eating disorder prevention: a pilot effectiveness trial of teacher-delivered Media Smart. Early Intervention in Psychiatry, 9(1), 21–28. https://doi.org/10.1111/eip.12070
Zhou, R., Zhang, L., Liu, Z. & Cao, B. (2025). Emotion regulation difficulties and disordered eating in adolescents and young adults: a meta-analysis. Journal of Eating Disorders, 13(1), 25. https://doi.org/10.1186/s40337-025-01197-y