En demokratisk og ryddig prosess mot Landsmøtet 2025
Arne Holen
-
Arne Holen
Privatpraksis
Som medlem, tillitsvalgt, delegat eller gjest på landsmøtet i november, er det noen forhold du bør være klar over.

Arne Holen
Foto: Matt Oxman
I Norsk psykologforening er det landsmøte (LM) i Sandefjord 19.–21. november i år. På LM er det noen faste poster som skal behandles, og en av dem er valg. Landsmøtet skal velge nye medlemmer av Fagetisk råd, sentralstyre og valgkomite. Det er valgkomiteen som lager innstilling til disse tre organene, og LM som velger. Mer informasjon finner du på valgkomiteen sine egne nettsider på psykologforeningen.no.
Kontradiksjonsprinsippet er viktig
Den 26. mars 2025 ble det kjent at det stiller en ny presidenttrio til valg. Like etter bekreftet to av de sittende presidentene at de også stiller til valg. Det er lenge til november, men det kan se ut som det kan gå mot kampvotering på LM.
Som leder av valgkomiteen har jeg noen ønsker om hvordan prosessen fram mot landsmøtet skal foregå. For det første er det viktig at alle gjør seg kjent med de ulike reglene som gjelder. Du finner grundig informasjon på Psykologforeningens nettsider.
At reglene som regulerer valget og prosessen, er kjent, er en forutsetning for et demokratisk valg. For det andre ønsker jeg at vi alle skal oppføre oss. Vi trenger ikke late som vi er enige i ett og alt, men vi skal bruke argumenter som tåler dagens lys og er relevante og saklige.
Kontradiksjonsprinsippet er sentralt. Av et argument eller en påstand følger at den aktuelle motpart skal kunne komme med et tilsvar. Det gir muligheten til å korrigere og komme med motargumenter. På den andre siden finner vi at argumenter eller påstander som ikke er åpne, heller ikke kan motsies eller korrigeres. I vanlig språk kalles slikt sladder, baksnakking, halvsannheter og sikkert mye annet også.
Valgkomiteen sin rolle er å lose gjennom et forslag på LM som kan få flertall, og som gir det nye sentralstyret og presidentskapet gode muligheter for å jobbe med politikk.
Noen spilleregler
Som medlem, tillitsvalgt, mulig delegat eller gjest på LM i november bør du være klar over noen forhold. Hvis du snakker med noen om ulike kandidater, bør du legge merke til det hvis det ytres noe som ikke kan verifiseres eller sies åpent. Et argument eller en påstand som kandidaten(e) det gjelder, ikke er kjent med, kan ikke gis et tilsvar. Hvis du opplever en slik situasjon, bør du tenke over om dette argumentet eller påstanden er gyldig, eller om det kommer i en av de mindre flatterende kategoriene nevnt over.
Psykologforeningen strever for tiden med nye dataløsninger, og det ser ut til å ta lang tid før informasjon blir lett tilgjengelig for medlemmene. Referatene fra møter i presidentskapet er ikke tilgjengelig for andre medlemmer enn de tre presidentene. Referatene fra møtene i lønns- og arbeidslivsutvalget er heller ikke tilgjengelig for ordinære medlemmer. Sakspapirene og referatene til sentralstyremøtene er tilgjengelig for medlemmer som logger seg inn, men ikke lenger tilbake enn inneværende LM-periode. Sekretariatsansatte i Psykologforeningen sin rolle i prosessen fram mot LM er relativt begrenset. Normalsituasjonen er at de som jobber i sekretariatet, skal bistå og tilrettelegge slik at LM og sakene som skal opp på LM, kan behandles på en god måte. De ansatte i sekretariatet er ikke aktører før eller under LM, det er det medlemmene og tillitsvalgte som er.
Landsmøtet i 2022 vedtok regler om dette som klargjør at ansatte i sekretariatet ikke kan stille til valg (sak 8/2022). Ansatte kan selvfølgelig ha egne meninger om de ulike kandidatene, men hvis de ikke kan dele argumentene eller påstandene åpent, bør de holde dem for seg selv.
Godt valg!